e-rotiseis | Ερωτήσεις - Απαντήσεις Για Τα Πάντα

Ρώτησε / Απάντησε / Μάθε

Αθηναϊκή Λέσχη - Athens club

H λέσχη

Ιδρύθηκε το 1875 ύστερα από πρωτοβουλία του Μιχαήλ Μελά και είναι το μακροβιότερο και αυστηρότερο κλειστό ανδρικό κλαμπ της Αθήνας. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Παύλος Καλλιγάς (1875-1881). Σύμφωνα με το καταστατικό, ο επιτρεπόμενος αριθμός μελών είναι τα χίλια άτομα ενώ οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Η Διοίκηση της Αθηναϊκής Λέσχης ασκείται από το εννεαμελές Δ.Σ. το οποίο εκλέγεται κάθε δύο χρόνια.
Υποψηφιότητα για το Δ.Σ. έχουν δικαίωμα μέλη της Λέσχης τα οποία έχουν κλείσει δεκαετή θητεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο Μελών της Λέσχης της 5ης Μαρτίου 2019 εξελέγη ομοφώνως και με μεγάλην προσέλευση Μελών, το Νέον ανανεωμένο Διοικητικόν Συμβούλιον διά την διετίαν 2019 - 2020.
 

Σύνθεση Δ.Σ.

Πρόεδρος: ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ι. ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΜΑΤΗΣ – Σμήναρχος ε.α
Α’ Αντιπρόεδρος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ - Καθηγητής Παν/μίου
Β’ Αντιπρόεδρος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΟΡΔ. ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ - Δημοσιογράφος
Γραμματέας: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ - Καθηγητής Παν/μίου
Ταμίας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓ. ΠΕΡΒΑΝΑΣ - Χρηματιστής

Σύμβουλοι:
ΣΑΒΒΑΣ Θ. ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ - Καθηγητής Παν/μίου
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ - Πρεσβευτής ε.τ
ΜΕΛΕΤΙΟΣ Ι. ΦΙΚΙΩΡΗΣ - Δικηγόρος
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - Επιχειρηματίας

Για να γίνει κάποιος μέλος στην Αθηναϊκή Λέσχη θα πρέπει πρώτα να προταθεί από 2 μέλη με πενταετή θητεία και ύστερα να εγκριθεί διαδοχικά από το διοικητικό συμβούλιο και την γενική συνέλευση. Η ετήσια συνδρομή είναι 760 ευρώ ενώ η εγγραφή 1.500 ευρώ. Οι υπουργοί θεωρούνται αυτομάτως μέλη και δεν χρειάζεται να περάσουν τη διαδικασία έγκρισης. Μία από τις δραστηριότητες της Λέσχης είναι η ξιφασκία.



Το παλιό κτίριο της Αθηναϊκής Λέσχης επί των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής ανήκε στον Μιχαήλ Μελά. Πρόεδροι κατά καιρούς έχουν διατελέσει οι: Παύλος Καλλιγάς, Μιχαήλ Μελάς, Ανδρέας Αυγερινός, Βασίλειος Μ. Μελάς, Δημήτριος Κιουσόπουλος, Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης, Αλέξανδρος Σούτσος κ.ά.

Το 1917, στο απόγειο του Εθνικού Διχασμού, οι βασιλόφρονες, που είχαν την πλειοψηφία στην Αθηναϊκή Λέσχη, διέγραψαν όλους τους βενιζελικούς από αυτή, με αποτέλεσμα οι βενιζελικοί να αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν την Λέσχη Φιλελευθέρων. Λίγα χρόνια αργότερα οι βενιζελικοί επανήλθαν στην Αθηναϊκή Λέσχη, αλλά η Λέσχη Φιλελευθέρων συνέχισε κανονικά την λειτουργία της.

Εδώ και 143 χρόνια, προσωπικότητες που προέρχονται από τον χώρο του πνεύματος και των Τεχνών, της διπλωματίας, της πολιτικής, του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του επιχειρηματικού και οικονομικού γίγνεσθαι, συναντιούνται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Λέσχης. Εκεί είτε τρώνε, είτε απολαμβάνουν τον καφέ τους, είτε συζητούν στα σαλόνια μέσα σε ένα διακριτικό και αστικής αισθητικής περιβάλλον. Για την Ιστορία, πάντως, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν μπήκε, γιατί σε όλους τους χώρους, εκτός από το γυμναστήριο και την αίθουσα ξιφασκίας, η γραβάτα ή το παπιγιόν είναι υποχρεωτικά. Ακόμα και στο ασανσέρ.

Η Αθηναϊκή Λέσχη με το αυστηρό καταστατικό και πρωτόκολλο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί μία ριζική ανανέωση στον κατάλογο των μελών της, με τον πρόεδρο του ιστορικού κλαμπ, σµήναρχο ε.α. Κυριάκο Κουκουλοµµάτη, να έχει εγγράψει τα περισσότερα νέα μέλη.

Στο ψηφοδέλτιο βλέπει κανείς βαριά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ. Ανάμεσα σε αυτά είναι των γόνων δύο εκ των παλαιοτέρων εφοπλιστικών οικογενειών της χώρας, του Αντώνη Χανδρή και του Γιώργου Μουνδρέα. Οι δύο εφοπλιστές συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση όχι μόνο στη ναυτιλία, αλλά και στην Αθηναϊκή Λέσχη, καθώς είναι γιοι μελών, οι οποίοι μάλιστα υπογράφουν και ως προτείνοντα μέλη τις υποψηφιότητές τους. Ανάμεσα στα ιστορικά ονόματα που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο είναι και ο επιχειρηματίας Κάρολος Φιξ, ενώ στα πολύ γνωστά ονόματα περιλαμβάνονται ο Γιάννης και ο Παναγιώτης Μαρμαρίδης, με τη γνωστή αλυσίδα επίπλων.

Εξίσου γνωστός είναι και ο Γιώργος Ζούλοβιτς, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των υποψήφιων νέων μελών. Ενα από τα αναγνωρίσιμα επώνυμα του ψηφοδελτίου είναι εκείνο του Βασίλη Καραμούζη, επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος είναι γιος του προέδρου του Δ.Σ. της Eurobank και γνωστού τραπεζίτη, Νίκου Καραμούζη.

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Αθηναϊκής Λέσχης μέσα στον χρόνο;

 Στη μακρόχρονη ιστορία της, που ταυτίζεται ουσιαστικά με την πορεία του νεοσύστατου Ελληνικού Έθνους, ήταν φυσικό να γνωρίσει και να ζήσει όλες τις στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή του ελληνικού κράτους όχι μόνο όταν τούτο μεγαλουργούσε, όπως οι ένδοξοι Βαλκανικοί Πόλεμοι και το έπος του 1940, όπου με όλες της τις δυνάμεις ενεργά συμμετείχε. Αλλά και στις δυσάρεστες περιόδους, όταν επικρατούσε η μόνιμη διχόνοια που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες και τόσες καταστροφές έχει επιφέρει στον τόπο μας, η Λέσχη φρόντισε να τηρεί πάντοτε τις αρχές και τις παραδόσεις που καθορίζουν πάντα την πορεία της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, στηρίζοντας εκάστοτε κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στο ευρύτερο εθνικό και πατριωτικό συμφέρον του τόπου μας. Το «βάρος» της ιστορικής κληρονομιάς της Λέσχης σε μια εποχή οικονομικής και θεσμικής κρίσης για τη χώρα μας… Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική, ηθική και πολιτιστική κρίση θεσμών και αξιών, στην οποία, όπως και κατά το παρελθόν στις δύσκολες στιγμές του Έθνους, έτσι και σήμερα η Αθηναϊκή Λέσχη αντιστέκεται, με σεβασμό στις ιδρυτικές της αξίες, σε σημείο που να αποτελεί έναν φάρο ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον της πατρίδας μας, με γνώμονα πάντα το εθνικό-πατριωτικό συμφέρον.




Συνδεδεμένα clubs

Η Αθηναϊκή Λέσχη συνδέεται μέσω συμβάσεων με 68 αντίστοιχα clubs σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη έχουν το δικαίωμα χρήσης όλων των συνδεδεμένων clubs του εξωτερικού με τη Λέσχη, με την ιδιότητα του «φιλοξενούμενου μέλους» χωρίς κανέναν περιορισμό. Αυτό ισχύει και αντιστρόφως. Ως επίλογο να αναφέρουμε, για να το θυμούνται ιδιαίτερα οι Βρετανοί, ότι στο σήμα της Αθηναϊκής Λέσχης απεικονίζεται ο Απόλλων, προστάτης των λεσχών.

Dress code

Η είσοδος επιτρέπεται πάντα με γραβάτα. Ο κανόνας τηρείται και αν την ξεχάσατε, στην υποδοχή θα φροντίσουν το θέμα με διακριτική, πάντα, ευγένεια.


Οι αίθουσες

Οι πιο δημοφιλείς αίθουσες βρίσκονται στον έβδομο και στον όγδοο όροφο, όπου αναπτύσσονται το λεγόμενο «Φλυαρητήριο» και το εστιατόριο. Δύο ζεστά, αρχοντικά σαλόνια και μια επιβλητική τραπεζαρία είναι στη διάθεση των μελών και των καλεσμένων τους, ενώ η αίθουσα του έκτου ορόφου φιλοξενεί τις καθιερωμένες εκδηλώσεις της Λέσχης. Εδώ θα βρείτε και την αίθουσα με το μπιλιάρδο, αλλά και την αίθουσα μπριτζ. Στον πέμπτο όροφο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και η αίθουσα ξιφασκίας. Στον ένατο όροφο βρίσκεται η ταράτσα, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί το εστιατόριο με συναρπαστική θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Στο ίδιο επίπεδο λειτουργεί πολυτελής αίθουσα, στεγασμένη και κλιματιζόμενη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πώς γίνεσαι μέλος

Για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς η διαδικασία εγγραφής είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Ο βαθμός δυσκολίας είναι συνάρτηση άλλης μιας καταστατικής επιταγής που έχει να κάνει με τον ορισμό ανώτατου αριθμού μελών (1.000). Κατ’ αρχάς, για να γίνετε μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης, πρέπει να είστε άντρας και να έχετε συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να σας προτείνουν δύο τουλάχιστον μέλη της Λέσχης που να έχουν συμπληρώσει οι ίδιοι πέντε χρόνια με την ιδιότητα του πλήρους μέλους. Οι υποψηφιότητες τίθενται αρχικά στην κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και κατόπιν στην κρίση της γενικής συνέλευσης των μελών, όπου προβλέπεται κανονική, μυστική ψηφοφορία. Αν λάβετε τις θετικές ψήφους των τριών τετάρτων του σώματος, εκλέγεστε μέλος.

Σήμερα η Αθηναϊκή Λέσχη αριθμεί 978 μέλη και η ζήτηση παρουσιάζει διαρκή αύξηση σε σχέση με το παρελθόν, όπως μου επισημαίνει ο σημερινός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κυριάκος Ι. Κουκουλομάττης, σμήναρχος εν αποστρατεία. Θα περίμενε κανείς ένας θεσμός με σεβασμό στις παραδόσεις να χάνει σε δημοφιλία σε μια πόλη σαν την Αθήνα, που δεν είναι ακριβώς διάσημη για την καλή της σχέση με το αστικό της παρελθόν. Και όμως, συμβαίνει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαδικασίες ανάδειξης νέων μελών τρεις φορές τον χρόνο και όχι δύο, όπως συνηθιζόταν μέχρι σχετικά πρόσφατα. Όσο για τις γυναίκες, είναι ευπρόσδεκτες ως καλεσμένες μελών της Λέσχης είτε στο εστιατόριο είτε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης.

πηγές: wikipedia- καθημερινή- athensclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου