e-rotiseis | Ερωτήσεις - Απαντήσεις Για Τα Πάντα

Ρώτησε / Απάντησε / Μάθε

Κορωνοϊός: Ο τρόπος μετάδοσης του νέου ιού και η αντιμετώπιση του. [ΟΔΗΓΙΕΣ]

Κορωνοϊός: Ο τρόπος μετάδοσης του νέου ιού και η αντιμετώπιση του.
[UPDATED] 


Πληροφορίες μέχρι σήμερα

O κορονοϊός της Γουχάν (είναι σωστό να ονομάζεται κορων-ιός, επειδή το β΄ συνθετικό αρχίζει από φωνήεν) ή 2019-nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο, που συχνά είναι σοβαρή και μοιάζει με τα κρούσματα που προκαλούνται από δύο άλλους παθογόνους ανθρώπινους αναπνευστικούς κοροναϊούς, τον γνωστό SARS-CoV (σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις από κορονοϊό) και τον MERS-CoV ή όπως αλλιώς ονομάζεται και κορονοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής. Στις 24 Ιανουαρίου 2020, υπήρχαν περισσότερες από 800 αναφερθείσες περιπτώσεις από τον νέο ιό, με ποσοστό θνησιμότητας περίπου στο 3%. Κρούσματα πλέον υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και την Ευρώπη.

Το σημαντικότερο όσο αφορά τον νέο ιό είναι να καθοριστεί η έκταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και να αναγνωριστεί όλο το φάσμα των κλινικών του εκδηλώσεων. Ιστορικά, τόσο ο SARS-CoV όσο και ο MERS-CoV μολύνουν τα ενδοπνευμονικά επιθηλιακά κύτταρα περισσότερο από τα κύτταρα των ανώτερων αεραγωγών και φαίνεται ότι το 2019-nCoV χρησιμοποιεί τον ίδιο κυτταρικό υποδοχέα όπως το SARS-CoV (ανθρώπινο μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης 2 (hACE2)). Έτσι η μετάδοση αναμένεται μόνο αφού αναπτυχθούν σημάδια ασθένειας του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και κατά συνέπεια, η μετάδοση γίνεται κυρίως από ασθενείς με φανερή, έκδηλη νόσο και όχι από ασθενείς με ήπια μη ειδικά σημεία.



Μετάδοση

Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών,φιλιά ), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας,τηλεκοντρόλ) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.






Η επώαση 

Η επώαση υπολογίζεται σε μία έως δεκατέσσερις μέρες, συνηθέστερα τρεις με δέκα.



Από πού προήλθε ο ιός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που 'εκανε σύγκριση το νέο ιό με περισσότερους από 200 κορονοϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Medical Virology", δείχνει ότι ο νέος κορονοϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.



 Πόσο φονικός είναι;

Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κορονοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.



Αντιμετώπιση

Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους ιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιθετικής διάδοσης της λοίμωξης είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα από μεγάλη γεωγραφική διασπορά, ακόμη και από αυτοψίες, για να εκτιμηθεί ο βαθμός στον οποίο ο ιός μεταλλάσσεται και να εκτιμηθεί κατά πόσο αυτές οι μεταλλάξεις δείχνουν προσαρμογή στον ανθρώπινο ξενιστή.

Πέρα από τη λοίμωξη την ίδια και τις κλινικές της συνέπειες, ένα ακόμη πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της επιδημίας του SARS ήταν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που ακολουθούσαν τον φόβο και τον πανικό που προκαλούσε η λοίμωξη.

Αν και ειδικές αντιικές θεραπείες για τους κοροναϊούς δεν υπάρχουν διαθέσιμες , αλλά βρίσκονται υπό ανάπτυξη, γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να ελέγξουμε την εξάπλωση μια τέτοιας λοίμωξης στην κοινότητα και τα Νοσοκομεία, γεγονός που θα πρέπει να απομακρύνει σημαντικά το φόβο.

Η μετάδοση του 2019-nCoV πιθανώς συμβαίνει μέσω της απελευθέρωσης-εκτόξευσης μεγάλων σταγονιδίων και επαφής με τους βλεννογόνους του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερο από πιο λεπτά αερολύματα ή ιστούς από τους βλεννογόνους, αναλογικά και με την εμπειρία με τους  SARS-CoV και MERS-CoV. Μεταδίδεται, με άλλα λόγια όπως οι συνηθισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού, με το φτέρνισμα και ακόμη περισσότερο, αν όχι κυρίως, με το βήχα.

Θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα γνωστά μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.

Αν κριθεί αναγκαίο για την προστασία της κοινότητας, καλό θα είναι να ληφθούν επιπλέον ακόμη και μέτρα καραντίνας, τα οποία αποδείχθηκαν χρήσιμα στις περιπτώσεις των SARS και MERS. Τέτοια μέτρα σε περίπτωση μιας τέτοιας επιδημίας είναι πολύ σημαντικά και ενδεχομένως να αποδειχθούν επιτυχή για την αποτροπή της μετάδοσης της λοίμωξης  από τον 2019-nCoV.



coronavirus



Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

Παραμονή κατ'οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20'',πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.


Υπομονη και ψυχραιμια είναι η καλύτερη συμβουλή.







 Οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:


Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.



update:

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανάρτησή της στο Twitter υπενθυμίζει στους πολίτες τις οκτώ ατομικές συμβουλές προστασίας απέναντι στον ιό. «Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε, ασπίδα μας η γνώση» αναφέρει στην ανάρτησή της η γ.γ Πολιτικής Προστασίας.



Οι οδηγίες είναι οι εξής:
  1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  2. Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο αμέσως μετά τη χρήση σε κλειστό κάδο.
  4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.




Συμπτωματα κορονοιου


Σε ότι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

------------------------------------------------------------


Sources :
Novel Coronavirus (2019-nCoV) situation reports - World Health Organization (WHO)
2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) in the U.S. -. U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
Outbreak Notification - National Health Commission (NHC) of the People’s Republic of China
Novel coronavirus (2019-nCoV) - Australian Government Department of Health
Novel coronavirus 2019-nCoV: early estimation of epidemiological parameters and epidemic prediction - Jonathan M. Read et al, Jan. 23,2020.
Early Transmissibility Assessment of a Novel Coronavirus in Wuhan, China - Maimuna Majumder and Kenneth D. Mandl, Harvard University - Computational Health Informatics Program - Posted: 24 Jan 2020 Last revised: 27 Jan 2020

*Λόγω των περιορισμένων πληροφοριων για τον ιό, το άρθρο μπορει να περιέχει ανακρίβειες ή καινούργιες ενημερώσεις.

*προσοχή: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο e-rotiseis.blogspotcom δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως έγκυρες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια.


Διαβάστε ακόμη:
Ti είναι ο Κοροναϊός;


Γράψτε στα σχόλια την δική σας ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου