e-rotiseis | Ερωτήσεις - Απαντήσεις Για Τα Πάντα

Ρώτησε / Απάντησε / Μάθε

Ti είναι ο Κοροναϊός;

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται "κορώνα" (λατινικά: corona). Οι κορωνοϊοί είναι ιοί με περίβλημα και με θετικής(+) πολικότητας μονόκλωνο RNA για γονιδίωμα.Το γονιδίωμα των κορωνοϊών έχει μέγεθος περίπου 26 με 32 χιλιάδες βάσεις, το μεγαλύτερο μεταξύ των RNA ιών.

Οι χαρακτηριστικές ακτίνες αποτελούνται από πρωτεϊνικά πεπλομερή, τα οποία καθορίζουν τον τροπισμό του ιού. Για παράδειγμα στον ιό του ΣΟΑΣ οι πρωτεΐνες S προσκολλούνται στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2. Άλλες πρωτεΐνες είναι οι Ε, στο έλυτρο, Μ, στη μεμβράνη, και Ν στο πυρηνικό καψίδιο. Το πρωτεϊνικό στέμμα των κορωνοϊών, σε αντίθεση με αυτό άλλων ιών, αντέχει στις συνθήκες του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι περισσότεροι κορωνοϊοί προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ένας κορωνοϊός ήταν υπεύθυνος για ένα ξέσπασμα οξέως σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κορωνοϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5 %). Οι κορωνοϊοί έχουν σχετιστεί επίσης με γαστρεντερίτιδα. Πιο πρόσφατα ένα είδος παρόμοιο με αυτό του SARS, o 2019-nCoV (Κορωνοϊός του Ουχάν) προκάλεσε την επιδημία νέου κορωνοϊού 2019–20

προσοχή: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο e-rotiseis.blogspotcom δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως έγκυρες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου