Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 Αυγούστου 1946.
Εργάστηκε από παιδί στο πλευρό του πατέρα του.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας και αναγορεύτηκε διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.
Στη Μόσχα γνώρισε την Ελισάβετ Χηράτου. Παντρεύτηκαν το 1972 και απέκτησαν τρία παιδιά.
Το ενδιαφέρον του για την πολιτική ξεκίνησε από νωρίς. Συμμετείχε σε διάφορες οργανώσεις και το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ).
Εντάχθηκε στο ΑΚΕΛ και δραστηριοποιήθηκε αρχικά σε τοπικό και κατόπιν σε κεντρικό επίπεδο.
Μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από το 1977, το 1988 διαδέχθηκε τον εκλιπόντα Εζεκία Παπαϊωάννου στο αξίωμα του γενικού γραμματέα και επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ο Δημήτρης Χριστόφιας κατάφερε να ανασυντάξει και να εκσυγχρονίσει το ΑΚΕΛ και να αυξήσει την εκλογική του δύναμη.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2001 ως το 2008, οπότε και εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ήταν η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ αποφάσισε να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα με κομματικό του στέλεχος και ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ο πρώτος πρόεδρος που προερχόταν από το χώρο της αριστεράς.
Βασική του προτεραιότητα ήταν η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πέτυχε επανέναρξη των συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους, που οδήγησαν στις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ, οι οποίες αφορούσαν συμφωνίες σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.
Η θητεία του στιγματίστηκε από την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.
Το εξάμηνο Ιούλιος 2012 - Δεκέμβριος 2012 η Κύπρος ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ο επικεφαλής της Κυπριακής Προεδρίας.
Στις εκλογές του 2013 δεν διεκδίκησε επανεκλογή. Παρέμεινε όμως ενεργό στέλεχος του ΑΚΕΛ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, από όπου παρακολουθούσε τις εξελίξεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου